Beszélgessünk: A tanulók jegyei inflálódnak

Az előző “beszélgetős” poszt alapján, találtam egy újabb érdekes témát. Épp a Philip Zimbardo – Nincs kapcsolat című könyvet olvasom és abban a következő van:

“Az Egyesült Államokban példának okáért az elmúlt harminc évben a középiskolai tanulók átlagos teljesítménye nem javult, noha a jegyeik elképesztő mértékben inflálódtak. 1976-ban a diákok mindössze 18 százaléka produkált gyenge ötösnek megfelelő vagy ennél jobb átlagot, ehhez képest 2006-ban már 33 százalékuk állította, hogy legalább jeles átlagú – ez 83 százalékos emelkedés! Ezzel egyidejűleg 1976 és 2006 között 20 százalékkal csökkent azon diákok aránya, akik heti 15 vagy ennél több órát töltöttek a házi feladat írásával. Más szóval: a siker illúziója támogatást élvez. A diákokat ma már az alacsonyabb teljesítményükért is jutalmazzák.”

Nagyon érdekes fenti kutatás és vélemény, mert most hogy különböző tanfolyamokra járok, mindenhol ezt tapasztalom. A 2-es megszerzése olyan, hogy ha 1x elolvastad a kidolgozott tételeket, akkor a tanár kiszedi belőled (ergo ezzel már papíron szakértőnek mondhatod magad!). Az 5-öshöz pedig elég ha tudsz pár komoly összefüggést és ezeket jól alkalmazva kimagyarázod magad a kínos szituációkból (na jó, azért nem árt ha emlékezel is valamennyire az adott tételre).

Nektek mi a véleményetek a fentiekkel kapcsolatban?

Reklámok

4 thoughts on “Beszélgessünk: A tanulók jegyei inflálódnak

  1. Über gáz…. ezen nem is gondolkodtam. Én úgy tapasztaltam jó 10 éve, hogy 2-est (kegyelem kettes) tényleg viszonylag kevés erőfeszítéssel lehet szerezni, de az 5-öseimért igenis megdolgoztam.

    • Én is rendesen meglepődtem. Persze most lehetne összeesküvés elméleteket gyártani, de attól ez még nem oldódik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s