A tanulás élvezetes is lehet

Majdnem mindennel egyetértek az alábbi cikkben, kivéve a full negatív lehúzását a magyar oktatási rendszernek. Nem ezt kellene erőltetni, hanem azt hogy hogyan kellene rajta javítani, apró lépésekkel. Egyértelműen nem lehet egyik napról a másikra bevezetni a Finn módszert (én megtenném), de lassú léptekkel simán lehetne!

http://hvg.hu/kultura/20160513_Akikben_megno_az_ertelem_tota_w_arpad_finn_iskola_riport

Reklámok

6 thoughts on “A tanulás élvezetes is lehet

 1. Neeem, lassú léptekre nincs idő. Atombombát az egész közepére (persze nem a gyerekekre), aztán rá egy kis napalmot, a végén sóval felszántani az egészet. Na onnan lehet építkezni.

  • Látom jó kedved van. 🙂 Én már nyugodtabban állok a témához, mert a napalm a hasznos emberekkel is végezne. 🙂

  • Érdekelne az elképzelésed, hogy milyen oktatást szeretnél és hogyan szeretnéd megvalósítani, ha lenne rá lehetőséged. Nem kekeckedni szeretnék, hanem tényleg érdekel.

   • Őszinte leszek, nem vagyok ebben kompetens és csak egy-egy ötletem van ezzel kapcsolatban, amiket a saját fejlődésemnél hiányoltam. Egészen alsós kórtól hozzáértő frissen végzett gyerekcentrikus testnevelő tanárokkal megszerettetném a gyerekekkel a sportolást. Ez lenne az első óra. Utána közvetlenül Önfejlesztő órát tartanék nekik, aminél már egészen kis korukban megszeretik önmagukat és ez által elfogadják a társaikat is. Kizárólag hivatásgondolkodó tanárok taníthatnak kellően magas fizetéssel, amihez a forrást egy alapból biztosítanám, amihez kötelező hozzájárulásként a cégeknek kellene méretük alapján hozzájárulni. Az a gyerek, aki kisportolt, okos, mentálisan stabil, az minek menne külföldre? Hisz Magyarországon is bizonyosan talál munkát, így a cégek a befizetésük arányaiban tudnak időrendben válogatni a frissen végzett szakemberekből. Egy online rendszerbe feltöltött CV-kből tudnák biztosítani maguknak a munkaerőt. Egy bizonyos idő elteltével, a külföldi regisztrált és ellenörzött cégeknek is anyagi hozzájárulás fejében elérhető lenne. Egyenlőre ennyi jutott az eszembe, de ez csak a jéghegy csúcsa.

 2. Én azt gondolom az oktatásól, hogy az alapokat játékos keretek között kellene lerakni. Tanár (és bármilyen emberekkel foglalkozó szakma végzője!) csak magas EQ-val rendelkező egyén lehetne, aki alapos pszichológiai alkalmassági vizsgán esett át! Könyvek minimális mennyiségben lennének, könnyű táskával és könnyű szívvel járhatnának iskolába, ami egy svédasztalhoz hasonlítana, nem pedig ocsmány kondérhoz, amelynek tartalmát mindenki torkán le akarják nyomni.
  Hiszem, hogy mindenki valamilyen céllal, feladattal születik, az iskola sok esetben csak arra jó, hogy eltérítse az embert és tönkretegye az életét. “Beszocializálják” a gyerekeket, hogy egymásra árulkodó birkák legyenek, kivéve, ha baj van, mert akkor viszont oldja meg egyedül, vagy dögöljön meg. Szépen megtanulják a “helyüket”, mert “természetesen” nem mindenki egyenrangú ember, fel sem merülhet bennük ilyen hülyeség. Akinek mást mutattak otthon, az nehezen viseli azt a szennyet, ami az iskola. (Most persze huszonvalahány évvel ezelőttről írok, nem tudom, a jelen milyen, de sejtem, hogy sokkal jobb nem lett.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s