Szun-ce – A hadviselés törvényei

Ez tipikusan az a könyv, amit többször el kell olvasni, hogy néhány eleme pontosan megmaradjon bennünk. Számomra sok okos gondolatot tartalmaz, amiket felhasználok a mindennapjaimban.

Szun-ce műve nem csupán a klasszikus kínai műveltség egyik alapköve, hanem egyben a világ klasszikus hadtudományának egyik legkiemelkedőbb alkotása is. Kínában és a Távol-Kelet legkülönbözőbb régióiban két évezreden át minden tisztnek, parancsnoknak kötelezően ismernie kellett. A Kínát első ízben egyesítő Csin Si Huang-ti éppúgy betéve tudta, mint a japán sógunok, de Mao Ce-tung zsebéből sem hiányzott. Ha hinni lehet a híradásoknak, Napóleon és Adolf Hitler könyvtárában is meg lehetett találni. Kultúrtörténeti jelentőségét azonban nyilvánvalóan tartalmának köszönheti. A mintegy ötezer írásjegyből álló mű nem csak megszületésekor bizonyult akuálisnak. Érvénességét az évszázadok, évezredek sem koptatták el. Így a modern ember is hasznos kézikönyvként forgathatja, hogy megoldást találjon benne saját problémáira. Kínában és egyre több amerikai menedzserképzőben is a kötelező olvasmányok közt szerepel.

Ajánló forrása: http://www.moly.hu

Reklámok

2 thoughts on “Szun-ce – A hadviselés törvényei

  1. Eddig még csak egy kínai klasszikust olvastam, Lao-Ce Tao te Kingjét, avagy Az Út és Erény könyvét, Weöres Sándor fordításában. Szinte azonnal kedvenc lett. Az általad ajánlott könyvől már korábban is hallottam, mindenképp fogok rá időt szakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s