Igazság

A minap belebotlottam a következő cikkbe és leírom a vele kapcsolatban kialakult véleményemet.

A cikk alapjában véve arról szól, hogy a nyugati világban élők úgy szocializálódtak gyerekkoruk óta, hogy van igazság az életben. Ez valami olyan misztikus dolog, mint hogy hiszünk A Rendező (mindenki helyettesítse be a vallásának megfelelően) létezésében. Továbbmenve, mindig külső irányítás által várjuk a csodát, azaz ha valami rossz történik velünk, valaki vagy valami segítenie kell rajtunk. Az igazságosság elve alapján jó dolognak kell velünk történnie és a rossznak bűnhődnie. Erre csak annyit tudok mondani “englisül”: BULLSHIT!

Az olyan, mint igazságosság ebben a formájában, nem létezik! Bárki bármit mondd, az igazság ott van, ahol a pénz és a lehetőségek vannak. Egy afrikai éhező rég tudja, hogy “nincs igazság”. Nincs, mert hiába van a környezetében pénz (gazdagok mindenhol vannak), de a vele született környezeti hátrányok miatt, nincsenek lehetőségei “kitörni”. Van igazság? Jogos, hogy neki az élete, már a születésekor megpecsételődött? Tehet erről? Nem!

A cikk viszont nem foglalkozik azokkal, akik a lehetőségek hazájában, azaz nem a harmadik világban élnek. Itt mindkettő megvan, hogy az embernek “igazsága” legyen, ha már ennyire fontos neki. Van pénz és vannak lehetőségek. Sok ismerősöm van, aki folyton azt mondja:”nincs igazság az életben”, mert ezt és ezt érdemelné. Mikor rákérdek, hogy mit tesz érte? “Hát, én nekem nincsenek kormánykapcsolataim”, “nincsenek gazdag szüleim” stb. Furcsa módon senki se gondolkodik el azon, hogy mi lenne ha dolgozna az álmaiért? Ismét eljutottunk oda, hogy kívülről várják a segítséget, az igazságot.

Baromi szerencsések vagyunk, hogy olyan környezetbe születtünk, ahol az embernek ténylegesen vannak lehetőségei. Persze a kivételektől eltekintve, mert lehet önhibáján kívül lett valakiből koldus, de tömérdek ellenpéldát is hallottam.
Először is mindenki a saját szemében kell felfedeznie a “gerendákat”, azaz a hibákat. Fel kell őket vállalnia és dolgoznia azon, hogy mérsékelje őket. Ezután körül kell néznie és a lehetőségeket meg kell ragadnia. Nem biztos, hogy minden lehetőség bejön, de aki meg se próbálja, esélye sincs arra, hogy pénze, ezáltal a hőn áhított “igazsága” legyen.
Logikus nem, ha az ember sikeres lesz, pénzt keres, sok pénzt, akkor úgy gondolja, hogy az élet igazságos, hisz Ő megdolgozott a pénzért? Igen, ez valahogy így rendben is van, viszont valahogy nem ez a csoport az aki ezt “reklámozza”. Azok akik erről “az élet igazságos” dumáról “papolnak”, általában “anyuci-apuci” kitartott gyerekei, azok akik beleszülettek a jólétbe és egyfajta uralkodás szimbólumaként, lenézik azokat, akik nincsenek velük egy szinten. Ebből következik, hogy hibásaknak is tartják őket, mivel az Ő értékrendjük alapján, a többiek tehetnek arról, hogy nem tudnak új házat, autót, ételt stb. venni.
Kicsit paradox a helyzet, mert én is erről írok, viszont egy lényeges dolgot nem teszem. Nem nézem le azokat, akiknek önhibájukon kívül, nem úgy “fut a szekér”, mint nekem. Én is voltam azon a szinten és még lehetek is. Kizárólag azok felett “ítélkezem”, akik tehetnének is a sorsuk jobbá tételén, de helyette inkább sírdogálnak és irigykednek.

Mennyire fontos tehát az “igazság”? Úgy gondolom jogi szempontból fontos, de általánosságban egyáltalán nem. Senki se lesz jobb, boldogabb, szebb, azért mert szerinte az igazság az Ő oldalán áll. A mai napig, még én is néha “ölre” tudok menni egy vitában, de tényleg, azon kívül, hogy a saját igazságomat hajszolom és a másik kedvét rontom el, valójában az egésznek semmi értelme.
A mindennapi életben, azaz a kapitalista világban, egy dolog az ami mértékadó, hogy a nap végén kinek a zsebében van A Pénz! Sajnos ott élünk, ahol a pénz az igazság mértékegysége.

Végszó: Az igazság, egy túlmisztifikált kapitalista bódító fogalom.

Update: Tökéletesen passzol ez a klipp ide. 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s