Az elhízás fogyatékosság is lehet (sic!)

Az következő cikk, teljesen kivágta nálam a biztosítékot: Az Európai Unió Bírósága szerint az elhízás akár fogyaték is lehet

Tudom ez a poszt, most sokak zsebében kinyitja a bicskát, de vállalom a következményeit.

Aktív sportoló vagyok és néha edzősködöm is. Naponta szembesülök a két fajta kövér embertípussal.

Az egyik az, aki kövér és csak azért foglalkozik magával, mert muszáj, de valójában akaratgyenge, ez rendszerint sose fog lefogyni, sőt jobban fog hízni. A másik csoportba tartózóak, azok akik mindent megtesznek a külsejük megváltoztatásáért és életük jobbá tételéért. Mondanom sem kell, utóbbiból van lényegesen kevesebb.

Milliószor megkapom azt, a fenti állításomra, hogy szemét vagyok, mert van aki hormonális gondok miatt hízik el és nem tehet ellene, mert egyszerűen a szervezete képtelen fogyásra. Na itt álljunk meg egy pillanatra. Én aláírom, hogy egyre több fiatal fitneszes versenyző pcsa (bocs a pejoratív kifejezésért, de akinek nem inge stb.), hormonzavaros lesz és elhízik vagy esetleg egyéb súlyosabb szövődménye lesz a túlzott pajzsmirigyhormon és inzulinszinttel való játszadozásnak, de valljuk be ez az átlag embert nem érinti. Az átlag embernek lehet vele született hormonzavara. Ezt el is fogadom. Az orvosok a mai gyógyszerekkel tudják kezelni és ettől teljes értékű életet élhet, úgy mint egy cukorbeteg, aki vigyáz a diétára. Itt elértünk a probléma kardinális pontjához.

A DIÉTA! Nem a közhiedelemben elterjedtre gondolok, hanem a testépítők által felépített grammpontos diétára gondolok. Egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt sokan képzelik, de némi odafigyelést és kitartást igényel. A diéta viszont önmagában nem elég. Nagyon fontos a rendszeres aktív sportolás. Itt lehet bármi, az úszástól, a kerékpározásig, csak az a lényeg, hogy rendszeres fizikai megerőltetést igénylő tevékenység legyen. E mellett, aki fogyni is szeretne, az nem árt ha legalább heti 5-7 alkalommal aerob tevékenységet is végez (pl. lassú monoton séta) 40-60 percen keresztül, hogy a szíve ez idő alatt átálljon zsírégetésre. (akinek segítség kell az alapokhoz, itt tud tájékozódni.)

Kizárt dolognak tartom, hogy aki kitartó és elszánt, az a mai világban nem tudna lefogyni, ezért az EU Bírósága által hozott határozat csak arra szolgál, hogy legalizáljuk a kövérséget.

u.i. többször levezettem, hogy az egészséges életmód sokkal olcsóbb, mint az egészségtelen, szóval a pénz egyszerűen nem lehet kifogás.

u.i.2. a posztommal nem akarom a kövéreket megbántani, mert mindenkinek alanyi joga eldönteni, hogy akar e a külsejével foglalkozni vagy sem.

Reklámok

3 thoughts on “Az elhízás fogyatékosság is lehet (sic!)

 1. Hát ahogy állítólag egy Auschwitzet túlélt ember mondta: “ott senki nem volt hormonzavaros”.
  Van azért az, amikor az egészséges táplálkozásnak igenis akadálya az anyagi helyzet. Mondjuk csak az ország egyre nagyobb százalékát érinti az, hogy lassan éhen döglenek- de ez nem ide tartozik, mert ők viszont nem lesznek elhízva…
  Ők soványak lesznek, tele hiánybetegségekkel és gyűlölettel, de ez tényleg nem ide tartozik.

  De még mindig ott van az a réteg, amelyhez én is tartozom, nevezetesen akiknek kizárólag a legolcsóbb kajára van pénze, de dolgozik, és ahhoz kell a kalória! Így jön a krumplis tészta, zsíros kenyér, bundás kenyér, legolcsóbb csirkecomb + krumpli, rizs vagy tészta, tészta öntettel, tészta tésztával…:D
  Az én alapvető ízlésemnek tökéletesen megfelelne pl. az úgynevezett paleo táplálkozás, de nekem pl. a munka, másodállás takarítás+esti suli mellé azért nem két deka hús kéne naponta, és kinek van erre pénze? Nekem nincs! Mondjuk nem vagyok kövér egyáltalán, de ennek az az oka, hogy érzem, mikor elég, mert nem ölték ki belőlem a természetes érzését annak, hogy jóllaktam, elég a tápanyag.
  Sok ember viszont azt szokta meg az éhezéstől rettegő szüleitől, hogy erőszakkal meg kell zabálni mindent, mert “az a tiéd, amit megeszel.” “Ha nem eszed meg, nyakonváglak!” “Ha nem eszed meg, nincs csoki, tévé stb.” Parasztéknál ez a divat…és akkor oda jutottam, hogy bizony az anyagi helyzetnek csak van köze a kövérséghez, a szülők, nagyszülők beidegződésein keresztül, amit tovább adnak. Az is a rossz nevelés része, amikor a síró gyerekkel valójában nem törődik senki, csak betapasztják a száját édességgel- így egész életében az evést fogja vigasznak érezni. Ismerek nem egy ilyen embert!
  Ismerek olyat is, akinek az anyja üvöltözve tiltotta, hogy megigyon néha egy-egy pohár kólát gyerekkorában – felnőtt korú, de lélekben soha fel nem növő emberként aztán napi 2 liter lett az adagja, malaccá hízott, és még mindig bizonygatja a világnak a mértéktelen kóla+hamburger fogyasztással, hogy ő már felnőtt…
  Van aztán az a kövér is, aki egy egoista, mindent magáénak tudni akaró hörcsög- az ilyen el se jut az edzőteremig szerintem…lefoglalja az idejüket a harácsolás, amitől azt hiszik, ők maguk is többek lesznek. Pedig hát nem. Ezt a típust leginkább politikus címszó alatt kell keresni! 😀 Az ilyen pukkadjon ki minél hamarabb.

  Ezt csak azért írtam le, mert azzal egyetértek, hogy az ember tehet az egészségéért, de vannak olyan pszichológiai dolgok, amik akár tudat alatt is gátolják az embert.

  A címről nem is írtam, azt bizony hülyeségnek tartom, eleve a fogyaték szó eleje a “fogy”…:D

 2. Teljes mértékben egyetértek a hozzászólásoddal. A szegények, nem kövérek, ez akkora tény, hogy ezzel nincs mit kezdeni. Aki kövéren azt állítja, hogy szegény, az egyszerűen hazudik és szarik az egészségére. Én is pszichológiai okok miatt voltam kövér, aminek a testi következményeivel a mai napig “harcolok”. Szüleim tömtek kajával, mert valamilyen debil orvos azt mondta rólam gyerekkoromban, hogy kórosan sovány vagyok. Persze nem csak a szüleim hibásak, hisz kellett hozzá egy gyenge jellem is, aki mindezt hagyta. Igazából úgy gondolom, hogy az átlag ember, aki nem vonzódik valamilyen sport iránt, az kizárólag akkor fog elkezdeni foglalkozni az egészségével, amikor már valamilyen kényszer (pl. betegség) miatt muszáj. Ez pedig kizárólag addig fog tartani, ameddig a tüneti kezelés tart (pl. 6-ra/alá vinni a cukorszintet).

 3. Már alapból az, hogy az elhízást egy lapon emlegetik a fogyatékossággal sértő szerintem. Hisz a fogyatékos emberek tehetetlenek, nem tudnak ezen változtatni akármennyire is szeretnének (pedig ó mennyire szeretnék ha lehetséges lenne). Ezzel szemben a már kórosan elhízott emberek általában inkább saját maguknak köszönhetik és sokkal kevesebb százalékban a hormonháztartásuknak. Lehet itt persze pszichológiai háttérről beszélni, de akkor is van választási lehetősége, hogy akkor most irány a meki-kfc-és a többi hasonló gyorskaja minden nap vagy változtat. A legfontosabb az akarat, és az elhatározás, hogy márpedig x idő múlva y kilóval leszek könyebb, amihez a megfelelő étkezés és a mozgás együtt meghozza az eredményt. És ez igenis fejben dől el és tőlünk függ, szóval abszurdum fogyatékosságnaknak nyílvánítani az elhízást, szerintem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s